Duitse wijnen

Duitse wijnen - Klimaat en Bodem

Het bijzondere karakter dat Duitse wijn biedt heeft een dubbele basis: bodem en klimaat. Zo is bijvoorbeeld de Golfstroom van invloed op het klimaat terwijl een lössbodem een heel ander effect op de smaak heeft dan leisteen.
Om te beginnen het klimaat. ’s Zomers trekken veel vakantiegangers naar het zuiden. Maar wie weet dat de Duitse wijnbouwgebieden ongeveer dezelfde doorsneetemperatuur kennen als bijvoorbeeld Toscane? Het jaargemiddelde ligt zowel daar als in Duitsland rond 10° Celsius. Voor de Duitse wijngebieden, die alle rond de 50e breedtegraad liggen, is dat uitstekend. Verantwoordelijk voor het uitgebalanceerde klimaat is de Golfstroom die het hele jaar door warm water uit het Caraïbisch gebied richting West-Europa brengt.

Naast dit verschijnsel op grote schaal zijn er ook regionale omstandigheden waarvan de wijnproducent kan profiteren. Beschutte dalen hebben evenzeer een positieve invloed op de wijnstok. Rivieren en meren slaan namelijk warmte op die ze, wanneer het kouder wordt, geleidelijk aan weer afgeven. In het najaar vormen zich nevel en mist die de druiven tegen vroege vorst beschermen. Wat hier nog bijkomt, is de juiste dosering van de vochtigheid. Een overmaat aan droge warmte kan een jaargang namelijk ook schade toebrengen. In dit opzicht blijkt het Duitse klimaat buitengewoon gunstig voor de kwaliteit van het druivensap in wording.

Microklimaat van grote invloed 

Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Zelfs het microklimaat van een wijngaard is van invloed. Bepalend zijn daarom factoren als de invalshoek van de zonnestralen, een beschermende heuvelrug of beboste top van een heuvel die de wind tegenhoudt. Dit alles helpt de druiven, en daarmee de wijn zijn smaak, rijkdom en kwaliteit te bereiken.

Al het goede komt van beneden

Behalve de door het klimaat geleverde energie en vochtigheid is van belang welke voedingsstoffen de wijnstokken aan de bodem kunnen onttrekken. Dit betreft niet alleen de groei van de plant, maar ook in heel wezenlijke mate het karakter van de druiven en daardoor weer de smaak van de wijn. Het komt daarbij vooral aan op de verschillende mineralen en sporenelementen. Hoeveel een plant daarvan kan opnemen en afgeven aan de druiven hangt ook van de rijpingstijd af. Hoe langer ze tijd hebben voor het opnemen van voedingsstoffen, des te intenser wordt hun aroma. Zo verschillend als de 13 Duitse wijnbouwgebieden in landschappelijk opzicht zijn, zo verschillend zijn ze ook wat betreft bodemsamenstelling. Al deze factoren en weersinvloeden lijken misschien gecompliceerd, maar toch is het uiteindelijk simpel: probeer gewoon naar hartelust wat Duitse wijnen zo al te bieden hebben. 'Message in the bottle…'
Onze wijnen

Puur natuur

Wijn is en blijft één van de ultieme genoegens die de natuur te beiden heeft. Ook al houdt de mens zich al duizenden jaren met wijnbouw bezig, nog altijd is de natuur de belangrijkste factor in diezelfde wijnbouw. En de invloed van de natuur gaat veel verder dan alleen weersomstandigheden zoals zonneschijn, wind en regen. De wijnstok vormt een onderdeel van een subtiel ecosysteem waarvan de balans al door de minste of geringste invloed verstoord en eventueel langdurig veranderd kan worden. Het is daarom nodig de rijkdom aan plant- en diersoorten in de wijngaard in stand te houden. Het is in het eigenbelang van de wijnproducent dit ecosysteem te beschermen, zodat zijn wijnstokken hem op lange termijn een goede opbrengst en de hoogst mogelijke kwaliteit leveren.

Milieuvriendelijke teeltmethodes hebben in de Duitse wijnbouw inmiddels een traditie van decennia. Duitsland speelt daarom in dit opzicht een voortrekkersrol voor heel Europa. Al lang hanteren wijnproducenten en verantwoordelijke instanties strenge maatstaven en het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer natuurlijk geproduceerde wijnen hun weg naar tevreden kopers vinden. Alle Duitse wijnproducenten zijn trouwens wettelijk verplicht tot een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Bovendien zijn er organisaties die hun leden strenge normen opleggen. Een overzicht van de belangrijkste begrippen die in de ecologisch georiënteerde wijnbouw gehanteerd worden.

Geïntegreerde wijnbouw

De basis van de geïntegreerde wijnbouw is een verantwoorde bedrijfsvoering waartoe alle wijnproducenten in Duitsland verplicht zijn. Eén van de kernpunten van deze benadering is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen onder de juiste omstandigheden en op het juiste moment, met inachtname van de werkelijke behoefte. De bemesting van de stokken is afgestemd op de resultaten van bodemonderzoek in de wijngaard.

Gecontroleerd milieuvriendelijke wijnbouw

De gecontroleerd milieuvriendelijke wijnbouw heeft als doelstelling de wijnbouw zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. De basis ervan zijn het gebruik van enkel insectvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen, een doelgerichte, op de werkelijke behoefte van de stok afgestemde bemesting en een gevarieerde begrassing tussen de stokken. Alleen in aantoonbaar geval van nood is de inzet van herbiciden, pesticiden of insecticiden toegestaan. De leden van verenigingen voor gecontroleerd milieuvriendelijke wijnbouw onderwerpen zich vrijwillig aan strengere normen, die zowel onder eigen verantwoordelijkheid als in overleg met wijnbouwadviesbureaus opgesteld zijn en gecontroleerd worden.
© ‘Informatiebureau voor Duitse Wijn’