Blog Post

Wijnkalender: april

Jeroen Escherich • apr. 01, 2023

Volg met onze wijnkalender de route van de edele wijndruiven vanaf het terroir tot aan de excellente wijn die bij u in het glas geserveerd wordt. De verschillende wijnhuizen verzetten het hele jaar door noeste arbeid, om vervolgens ook u te kunnen trakteren op hun beste wijnen.

Beste wijnvrienden,

Loop je in dit jaargetijde door de wijngaarden, dan zie je vaak bruine kunststoffen meerkamerampullen aan wijnstokken hangen. Wat zijn dit voor ampullen en waartoe dienen deze?


Dergelijke kunststoffen meerkamerampullen van BASF SE uit Ludwigshafen, ook wel feromonen of feromoonverwarring genoemd, worden gebruikt om insectenplagen in de wijngaard te bestrijden. Dergelijke feromoon meerkamerampullen bevatten geuren die de mannelijke druivenmot aantrekken. Zowel de druivenbladroller (Lobesia botrana) als het blauwe smalsnuitje (Eupoecilia ambiguella) raken verward door deze over een groot gebied verspreide geuren die in de feromonen zitten. De overstimulatie van geuren zorgt ervoor dat hij het vrouwtje, dat klaar is om te paren, niet kan ontdekken en hij zich vervolgens niet kan voortplanten.

Het voorkomen van voortplanting in de wijngaard is enorm belangrijk, want mocht de druivenbessenmot paren, dan zal het vrouwtje haar eitjes op de wijnstokken leggen. Aangezien de druivenbessen mot meerdere keren per jaar rupsen kan produceren, hebben de larven zich aangepast aan de seizoenen. De eerste generatie is de hooirups, die zich voedt met de vruchten van de wijnstok. De tweede generatie, de zure worm. Deze doet zijn naam eer aan en stort zich onmiddellijk na het uitkomen op de onrijpe, zure bessen.

Aan het einde van de zomer, net op tijd voor de oogst, komt de zoete worm uit en geniet van de rijpe druiven en besmet de wijndruiven daarmee met schimmels (zwammen). 


Door gebruik te maken van deze feromonen kunnen chemische insecticidebespuitingen tegen de druivenbessenmot achterwege blijven. Op deze manier dragen wijnboeren actief bij aan de bescherming van het milieu en zijn deze druiven gelijktijdig tegen de motten beschermd. Al ruim 30 jaar wordt deze biologische beheersingsmethode van plaagbestrijding toegepast.


De wijnen zijn verkrijgbaar via onze website www.maximuswijnimport.nl  

Gratis en directe verzending vanaf het wijnhuis bij u thuis!

Geldig bij afnamehoeveelheid deelbaar door 6 uit het assortiment van één wijnhuis.


Met hartelijke groet,

Jeroen Escherich

Maximus wijnimport


door Jeroen Escherich 01 nov., 2023
Beste wijnvrienden, Nog steeds borrelt en pruttelt het in de wijnkelders, maar wordt wel merkbaar minder. Sommige van onze wijnen zijn al volledig uitgegist en rusten nu nog in de tank om fruitige, frisse aroma's te ontwikkelen. Wat we tot nu toe geproefd hebben wijst op goede harmonieuze, sensationele en fruitige wijnen.
door Jeroen Escherich 01 okt., 2023
Beste wijnvrienden, Momenteel zitten we midden in de oogst waar een heel jaar naar toe is gewerkt! Zo zijn we in september begonnen met de druivenoogst van de diverse druivensoorten zoals Auxerrois, Acolon, Regent, St. Laurent, Dornfelder en Portugieser, gevolgd door Sauvignon Blanc, Chardonnay, de eerste Riesling en daarna de Spätburgunder. Terwijl verschillende Rieslings en andere druivensoorten nog een laatste rijpingskik aan de wijnranken ondergaan, beginnen de al eerder geoogste wijnen langzaamaan te gisten in de tanks.
door Jeroen Escherich 01 sep., 2023
Beste wijnvrienden, Het is begin september en onze wijnboeren staan al in de startblokken. Om het rijpingsproces van de druiven grondig te onderzoeken, vinden er in deze periode ter voorbereiding meerdere wijngaardinspecties plaats, waarbij er intensieve uitwisseling plaatsvindt over de komende voorbereidende maatregelen en de rijpende druiven.
Wijndruivengrootte update
door Jeroen Escherich 01 aug., 2023
Beste wijnvrienden, In de zomer zijn de wijnboeren druk bezig met het loofwerk, wat de kwaliteit van de wijnstokken en daarmee uiteraard de druiventrossen ten goede komt. Een van de kwaliteit verhogende maatregelen is het snoeien van zijscheuten, ook wel ‘dieven’ genoemd. Hierbij worden ongewenste scheuten gesnoeid, hetgeen is bedoeld om de groei van de wijnranken met de wijndruiven te bevorderen.
In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag
door Jeroen Escherich 29 jul., 2023
Beste wijnvrienden, Dat Riesling, en dan vooral uit Duitsland en droog, populair is geworden, hoeven we niet meer te benadrukken. Want je móét tegenwoordig Duitse Riesling in je assortiment hebben, verschillende typen zelfs. Dat was 25 jaar geleden wel anders. Het is een triomf die er mag wezen. Belangrijk aandeel van het succes gaat naar de droge wijnen, met de Grosse Gewächse en andere individuele-wijngaardwijnen als boegbeeld. In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag, een rieslinggebied waar tegenwoordig heel droge wijnen gemaakt kunnen worden. Zoete Riesling, ook een absolute specialiteit van Duitsland, is beduidend minder gevraagd dan droge.
Onze wijndruiven zijn op dit moment al zo groot als een erwt!
door Jeroen Escherich 01 jul., 2023
Beste wijnvrienden, Ontbladeren staat voor het deels verwijderen van het bladerdek bij de wijnstok. Inmiddels zijn wijnboeren in de wijngaarden al hiermee aan de slag gegaan om goede ventilatie van de wijnstok en gecomprimeerd zonlicht te kunnen garanderen. Dit proces, dat vaak machinaal wordt uitgevoerd, maar ook handmatig, is essentieel voor de jonge, groeiende druiven. Vooral in tijden van hevige regen drogen bessen moeilijk. Natte bessen zijn gevoelig voor Botrytis-rot en voor andere ziekten. Het intensere zonlicht, gegarandeerd door het ontbladeren, verhoogt de temperatuur in de bessen tijdens het rijpen. Hierdoor profiteren rode druivenrassen van het intensievere zonlicht en zo ontwikkelen zij een meer resistente schil met een mooie heldere kleur.
Bloesemknoppen vormen de basis voor de latere druiventrossen
door Jeroen Escherich 01 jun., 2023
Beste wijnvrienden, In onze wijngaarden in en rondom Deidesheim, Forst, Mußbach en Ruppertsberg beginnen de wijnstokken te bloeien. Eind mei / begin juni komen de wijnstokken tot bloei. Om te kunnen bloeien hebben wijnstokken gemiddelde dagtemperaturen nodig van minstens 15° C, maar ze gedijen nog beter als de temperatuur rond de middag 20-25° C bedraagt.
door Jeroen Escherich 01 mei, 2023
Beste wijnvrienden, Het snoeien en opbinden van wijnstokken in de wijngaarden wordt tijdens de eerste zonnige dagen gevolgd door inzaaiingen met blijvend groen in de tussenliggende delen tussen de rijen met wijnranken. Dit gezaaide groen bloeit in rap tempo.
Voltooide wijngaard na het buigen en vastbinden
door Jeroen Escherich 01 mrt., 2023
Beste wijnvrienden, De lente hangt in de lucht met oplopende temperaturen. De dagen lengen en wijnranken beginnen te groeien. Wortels in de grond ontwaken uit hun winterslaap en de sapstromen in de wijnranken komen weer op gang. Zodra ook de wijnboeren groei van de wijnstokken bespeuren, worden de geleidingsdraden en palen in hun wijngebied gecontroleerd. Alles dient in orde te zijn om wijnstokken en nieuwe scheuten zo goed mogelijk te ondersteunen in hun groei om zo de wijnstokken groot te brengen.
Halfboogmethode
door Jeroen Escherich 01 feb., 2023
Beste wijnvrienden, Het terugsnoeien is inmiddels bijna gebeurd en de wijnboeren zijn bezig met het buigen en opbinden van één uitloper per wijnstok. De wijnstok is een klimplant en heeft daarom ter ondersteuning een draadframe nodig. Buigen is het proces waarbij de wijnboer van de teruggesnoeide wijnstok één uitloper van het voorgaande jaar over de daarvoor bestemde draad buigt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
Meer posts
Share by: